sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Vinkkejä monipuoliseen tallipäivään!


Jokaisella on varmasti päiviä kun on liikaa aikaa tallilla tai sitten vain yksinkertaisesti kaipaa vaihtelua arkeen. 10 vinkkiä monipuoliseen tallipäivään. 

1. Panosta hevosen ulkonäköön

Harja on takussa, epätasainen ja rasvainen. Hännänjouhet sojottavat eri suuntaan ja karva hilseilee. Olisiko aika tehdä kunnon putsaus? Panosta huolella. Käytä hännänselvitysainetta parempaan lopputulokseen. Puhdas hevonen tuo motivaatiota ja miellyttää silmää ja mikä tärkeintä, edistää hevosen terveyttä ja mukavuutta.
Kiiltävänä, siistillä harjalla ja iloisella mielellä liikkeessä!

2. Varusteiden kunnostus ja putsaus

Varusteiden huolto on todella tärkeää. Säännöllinen huolto ehkäisee riskejä kuten jonkin varusteen katkeamisen kesken liikutuksen. Likainen huopa ei tee hevosen selälle tai myöskään satulalle hyvää. Puhtaat varusteet on myös kiva seuraavalla kerralla hakea satulahuoneesta hevoselle.
3. Lenkille hop!

Moni harrastaa muutakin liikuntaa kun vain ratsastusta. Yleisin mitä kuulen on lenkkeily. Oletko ikinä miettinyt, että kun et jaksaisi ratsastaa ja hevonen tarvitsee liikuntaa, että käyt lenkillä hevosesi kanssa? Hölkkälenkki varman hevosen kanssa joka ei ajattele koko aika mörköjä tai ryysäämistä on oiva lenkkikaveri. Olen myös kuullut monen menevän lenkille pyörällä jolloin itse pysyy paremmin hevosen tahdissa väsymättä niin nopeasti.


4. Venyttelyä ja temppuja!

Temput ovat monelle hauska tapa viettää aikaa hevosen kanssa. Ethän kuitenkaan opeta toisen hevosta ilman lupaa pomppimaan pystyyn tai makaamaan. Yleisimpiä helppoja temppuja on kumartaminen, kavion nosto taikka esineen nosto. Vinkkejä temppujen opettamiseen löytyy youtubesta.


Venyttely on yleistä treenien jälkeen ja sitä ei kylmille lihaksille suositellakkaan. Moni venyttelee hevosiansa pistämällä ne kumartamaan mutta yleisiä on myös jalkojen venytys, näistäkin löytyy ohjeet youtubesta. Oikealla venytyksellä voidaan saada huomattaviakin muutoksia. 

5. Testaa jotain uutta ja erinlaista

Välillä on hyvä tehdä vaihtelua arkeen. Käytät yleensä vaan suojia, ehkä nyt seuraavalla kerralla testaisit vaikka pinteleitä? Tai jos teet alku-ja loppukäynnit kentällä, tee se vaihteeksi maastossa. Epätasainen maa parantaa hevosen tasapainoa joten mitä jos kävisitte yhdessä metsässä? 

Ohjasajoa esteillä

6. Piknikille

Tämä sopii enemmän kesälle. Pakkaa eväät mukaan hevosellesi ja itsellesi ja menkää monipuolinen maastolenkki jonka keskellä pysähdytte nauttimaan hetkestä herkkuja syöden. Aina on turvallisempaa ja hauskempaa mennä kaverin kanssa. Valitkaa hyvä ilma, suunnitelkaa reitti ajoissa ja ilmoittakaa tallinomistajalle tai huoltajille missä menette, jos menette vähän pidemmälle kuin naapurinpellolle.

7.  Valokuvaus

Valokuvaus on hyödyllistä ja hauskaa eikä tarvitse aina mitään maailman upeimpia kameroita. Puhelin riittää vallanmainiosti, jos vain osaa olla luova. Haluaisitko hevosestasi uusia kuvia puhelimen taustakuvaksi, somejen päivittelyyn tai vaan muistoksi. Mitä enemmän kuvaa, sitä enemmän tulee niitä toivottuja "kultakimpale" kuvia. Valokuvaus on hauskaa ajanvietettä ja paremmin onnistuu jos on apukäsiä.

8.  Siisti ja järjestele harjapakki tai tallikaappi

Jotta hevonen pysyy siistinä, kannattaa harjatkin putsata säännöllisesti. Välillä on hyvä ottaa kaikki harjat pois pakista, kääntää pakki ympäri ja taputtaa pohjaa. Jos haluaa olla extra, voi sen myös pestä. Harjat on myös hyvä välillä pestä. On kiva palata hoitamaan hevosta siistillä pakilla. 
Tallikaappi on hyvä järjestellä vähän väliä. Tavarat löytää nopeammin ja siisti tallikaappi miellyttää silmää.

9. Tuo kaverisi tallille joka ei tiedä hevosista

Voisit harkita kysyä kaverisi tallille, joka ei tiedä mitään hevosista tai ole ikinä ollut tallilla. On hauska kertoa mikä on tarkoitettu mihinkin sekä nauraa yhdessä kaverin arvuuttelulle mihin vaikka martingaalia käytetään. Hyvällä tuurilla hän saattaa innostua myös hevosista! 

10. Tarhassa tai karsinassa hengailu

Välillä on hyvää ja hauskaa seurata mitä se hevonen nyt puuhaa. Istu ja seuraa hevosesi touhuja tarhassa tai karsinassa. Myös rapsutushetki on aina hyvä! Seuraaminen on myös hyvä siinä, että opit tuntemaan hevosesi käyttäytymistä ja se voi olla avuksi kun epäilet onko hevosesi kipeä. 
Kesällä tehtiin pieni retki Emman kanssa ja käytiin uittamassa shettiksiä

4 kommenttia: