torstai 20. heinäkuuta 2017

Meille syntyi erikoinen varsa!

Heips!


Kyllä, nyt kauan odotettu tapahtuma tapahtui, eli Jelly varsoi puhdasrotuisen welshponin. Varsominen tapahtui 12.7 vaikka arvio olikin vasta 17.7.

Kaikki tapahtui niin yhtäkkiä. Ei oltu todellakaan odotettu sitä ihan vielä vaikka odoteltiinkin jo innokkaasti. Jelly oli ihan oma itsensä. Äiti tuli iltatallista kotiin ja siinä pesin hampaita ja olin jo menossa nukkumaan. Äiti sitten tokaisee vain että "Jelly taitaa varsoa yöllä. Ei ollu vahatippoja vaan ihan kunnon maitoa tuli". Ei oo ollu nopeampaa tapaa sammuttaa väsymys kun tuo!

Mentiin vasta kahdelta tallille ja menin nopeasti Jellyn luokse. Siellähän se ponnisteli ja vain etukaviot olivat näkyvissä. Varsominen oli tosi nopea ja sen verran hyvältä näytti, ettei autettu vetämään vaan katsottiin hiljaa vierestä. Varsa näytti ihan rautiaalta märkänä pimeässä mutta vasta päivällä luonnonvalossa ja kuivuneena se oli selvä voikko, kuten isänsä. Varsa on tamma ja sai minulta lempinimen, Söpö.
Ihan ensimmäinen kuva Söpöstä

Söpö on jotenkin todella erikoinen äidinkin mielestä. Se potki emäänsä äkäisesti kun äiti yritti nuolla vastasyntynyttä varsaansa. Siltä löytyy siis selvä pippurinen luonne kuten emänsä ja sitä tarvitaan jos halutaan kilpailemaan. Söpö ei ole missään vaiheessa pelännyt ihmistä vaikkakin vähän ujostellut.


Nyt tarhassa Jelly on seonnut vähän ärsyttävälläkin tavalla varsastaan. Silloin aikoinaan kun Redi oli vielä meillä ja sai Jamppa varsansa ja olivat ensimmäistä kertaa tarhassa varsomisen jälkeen niin Jelly sekosi siitäkin. Se hyppäsi korkean portin yli ja yritti päästä Redin tarhaan omimaan varsaa. Nyt se ei voi sietää 10m päässä olevia hevosiakaan ilman kiljumista ja ilmaan potkimista. Tarhassa se stressaa varsan puolesta ja ravaa ympäri ämpäri upeaa, valpasta ravia mutta ongelma onkin, että juuri syntynyt varsa ei jaksa juosta tuntikausia ympäri. Söpöllä ei vielä ole sellaisia lihaksia vaikka nyt niitä onkin alkanut jo tulemaan. Mutta se juosee emässä kiinni, koska se ei uskalla olla erossa ulkona. Sama pätee taluttaessa.
Ekaa kertaa käymässä ulkona

Söpö on kuulemma myös todella fiksu. Se ei sekoa samalla tavalla kuin muut ja se tuli todistettua yksi päivä. Hain Jellyn ja Söpön tarhasta ja kuritin siinä sekoavaa Jellyä joka suunnilleen pomppi jalkojeni päällä. Kurittamisella tarkoitan nyt sitä, että toruin äänellä (Jelly on herkkä äänelle) jos naru kiristyi, eli narun piti olla löysä vaikka testasinkin kävellä hitaasti. Ongelma ei ole tässä mutta tallissa ensimmäistä kertaa Söpö eksyi Jellystä vaikka mentiin hitaasti. En tiedä mitä tapahtui mutta voitte kuvitella sekoavan Jellyn ja päälle vielä varsan itkun, että kuinka paljon Jelly sekoaa siitä. Pidätä nyt ahtaassa käytävässä hulluna vetävää ja kiljuvaa tammaa jonka varsa eksyi karjakeittiöön. Yhtäkkiä se rohkean varsan hirnunta kuulosti vastasyntyneeltä koiranpennulta joka törmäili vesiämpäreihin. Vein sitten Jellyn karsinaan varmistaakseni, että se ei käänny vaikka kovasti yrittikin. Pian varsa juoksi itse karsinaan ihme kyllä. Hirnui vielä kimeää hirnuntaa ja oli ihan hädissään. Söpö otti innolla vastaan rapsutukset minulta ja Jellyltä ja meni sitten maitobaariin.

Jellyn takajalassa vielä verta synnytyksestä. Varsa tuli äitiäni vastaan ja halusi rapsutuksiaEi kommentteja:

Lähetä kommentti