tiistai 13. kesäkuuta 2017

Kuinka vaikeaa on henkisesti omistaa projekti hevonen

Heips!

Haluaisin puhua tälläisestä aiheesta, jota varmasti moni muukin on kokenut. Projekti hevosen ostaminen voi olla todella kehittävää hevosen sekä ihmisen kannalta mutta samalla myös fyysisesti ja erityisesti henkisesti raskasta. Itselle se henkinen puoli oli paljon raskaampaa, sillä sain kuulla myös läheisiltäni todella negatiivista palautetta Voimaa kohtaan.

Se pää syy Voiman ostoon oli varmasti sen ulkonäkö sekä luonne. Voiman painotus silloin oli vain maastoratsastus sekä huviksi ajoa (eli ettei ajeta kilpaa). Päivä ennen koeratsastusta sain jo kuulla pariin otteseen "miks ostat niin pienen" "miks ostat jonku suokin" "miks et osta jotain valmiiks koulutettua" . Ne eivät kolahtaneet ollenkaan vaan saivat vielä meikäläiseen kertomaan kaikki puhtaalta pöydältä että miksi näin.

Voima ei osannut tietenkään laukata laukkaympyrää, koska sillä ei juurikaan kentällä ratsastettu niin tavoitteellisesti/aktiivisesti. Eli tälläinen kenttäratsu-projekti oli edessä. Voima oli meillä todella kiltti tullessaan vaikkakin vetävää sorttia. Meidän ensimmäiset estetreenit/peltotreenit/vähän kaikki mitä tehtiin niin sai kuulla sellaista pientä negatiivista kuiskausta takanaan ymmärtämättä edes mitä tehtiin. Vaikka homma näyttikin tältä:

 

Niin sai se meikäläisen aina iloiseksi. Aina oli yksi henkilö mukana treeneissä sekä kannustavana, eli Emma. Emma ei tietääkseni ole koskaan sanonut mitään negatiivista Voimaa kohtaan tarkoituksena satuttaa, vaan vitsillä johon ollaan molemmat naurettu. Kaikki muilta tulleet negatiivisuudet jaettiin Emman kanssa ja joko naurettiin tai puhuttiin asiat sen verran läpi, että se ei estänyt itseäni mitenkään jatkamasta.

Keväällä alkoi tulemaan ongelmia esiin. Voima piti päätänsä koko aika ulospäin, hypyt olivat aina pohjaan tai puomi tippui, pohje ei mennyt läpi ja mitä kaikkea. Yleensä tuli itkettyä oikein kunnolla tallissa samaan aikaan kun heppa keulii ja kuopii käytävällä eikä kuuntele torumista. En todellakaan muista mitä negatiivista palutetta tuli, mutta eipä se silloin kiinnostanut. Teki mieli vaan myydä Voima pois . Muutamat kuvat keväältä.

En kyllä itsekkään mikään hehkuva ratsastaja ollut. Kesti kyllä noin yli puolivuotta, että oikeasti rupesin vähäänkään tajuamaan miten tätä pollea ratsastettiin.


Kisatiin myös yhdet koulukisat tallin ulkopuolella ja ne menivät niin mönkään kuin vain olla. Vastassa oli suunnilleen He A tasoisia puoliverisiä ja Voima pilasi laukat radalla sekä taipui juurikin ulos.
 
 
 
 
 
Kesällä homma muuttui ja Voima kehittyi aika nopeaa tahtia. Harjoittelin todella paljon omaa istuntaa ja sekin oli varmasti osa syy ihme parantumiseen ja siinä onkin meidän lähtö kohti kehitystä jossa ollaan vieläkin.
Vaikka ollaan jatkettu kehitystä ja jatketaan edelleen, saan silti kuulla vielä vaikka mitä. Minulle ollaan pädetty, miten tämä heppa ei tule pääsemään 80cm korkeampaa taikka että se ei tule koskaan voittamaan koulukisoja ulkopuolella koska siinä on sitä ja tätä virhettä. Ehkä pahin mitä on pariin otteeseen sanottu on luento siitä, miten itse ei ostaisi tätä hevosta koska sitä ja tätä. Vieläkin saan ja tulen kuulemaan asioita katsomatta yhtään, miten päivä päivältä kehitytään pieni askel. Myös jotkut ovat ihmetelleet miten jaksan tämän kanssa ja kysymys on tullut negatiivisella säveleellä.
 
Se kuinka se tulee oikeasti satuttamaan tulee esille silloin, kun itse on siinä pisteessä, että alkaa jo miettimään päässään myynti-ilmoitusta. Meillä ei ole kisat mennyt juurikaan sinne päin minne ne voisi mennä ja siitä varmasti on hyvä keksiä oikein "lohduttavia" asioita ja niin on myös keksitty.
 
Voima on tosiaan vähän haastava hevonen. Joillakin se ei toimi yhtään ja välillä ei kyllä minullakaan. Välillä taas se yrittää miellyttää niin paljon, että olen viikon niin onnellinen, ettei voi olla Voimaa katsomatta hymyilemättä.
 
Kuitenkin suurin asia mikä saa jatkamaan on se, miten muutama oikeasti korkealla kisaava ratsastaja on sanonut ratsastettuaan Voimaa tämän lauseen "kyllä tästä tulee jotain hienoa jos sitä hioo vielä jonkun aikaa" . Totta kai hymyilyttää ja myöntää saman asian. 
 
Myös paljon positiivista on tullut. "Sillä on kyllä älyttömän paljon ponnua" "Voima on kyllä kehittynyt paljon" jne mutta en siitä aikonut puhua vaan keskittyä nyt tähän negatiiviseen. Varmasti suurin osa projektin omistajista on saannut korviinsa sitä kateellisen/ärsyttävää kommenttia, mutta jos vain jatkaa kerta heitolla eteenpäin, sitä ei tule katumaan. Meillä negatiiviset kommentit ajautui siihen kun Voima tuli ja ekat ratsastelut, sekä kun alettiin kehittymään eteenpäin. Myös edelleen sitä vähän väliä kuulee, erityisesti niiltä joilla on myös oma hevonen/poni. Jos kuitenkin mietitään niin suurin piirtein Voima on jo samalla tasolla kuin monen muidenkin hepat, mutta kisat eivät ole sujuneet kuin kotona.
 
Me jatketaan yhteistä matkaa vielä vaikka kuultaisiin vaikka mitä ja toivottavasti myös moni muukin joka kokee samanlaista, tekee.
 
 
 

6 kommenttia:

 1. Me ei ehkä Toivon kanssa aloitettu ihan noin alusta, mutta se on edelleen niin hankala hevonen että välillä pääsee itku kun mikään ei onnistu. Se raastaa niin pirusti mieltä kun viikon putkeen taputat hevosta epäonnistuneiden treenien jälkeen ja sanot "hyvä poika" vaikka tosiasiassa kaikki menee päin persettä. Tosi hyvä postaus. Tiiän miltä susta tuntuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! No joo tiedän tuon saman. Vitsailtiin kaverin kanssa, että hankalien hevosten hiomisessa kestää kauemmin että niistä tulee kiiltäviä kultahippuja ja periaatteessahan asiahan on niin!

   Poista
 2. Mandikin oli meille tullessaan lihakseton, sille oli juuri opetettu meidän pynnöstä laukan nosto ja kavaletit.

  Vaikkei Mandia ostettu projektiksi, on se kuitenkin huomaamattakin kehittynyt paljon, pääsee ratsastajan kanssa yli 70cm, nostaa laukan käynnistä ja on jopa päässyt vähän eroon ajoneuvojen pelosta.

  Kiia on koulutettu loppuun, mutta se on silti vaikeampi kuin Mandi, toivottavasti tänkin ponin kanssa löytyis vielä se yhteinen sävel..

  Hyvä postaus, Voima on kehittyny tosi paljon, ku oon ite seurannu teiän menoa alusta asti (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti löytyy. Moni jotka ovat hevosensa tunteneet väh. yli 10-vuotta sanovat, että 3-vuotta samaa taivalta on loppujen lopuksi todella vähän tunteakseen hevosensa läpi kotoisin

   Poista
 3. projekti hevonen = projektihevonen. kannattaa tarkistaa tekstit ennen julkaisua.
  mutta hieno voima, vaikka kehitystä ei kuvien perusteella oikein nää niin varmasti irl katsottuna olette kehittynnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta.
   Nooooo on se minusta myös kuvien perusteella. Ei juoksu takajalat pitkänä ja pää ylhäällä sekä hyppää päivä päivältä paremmin. Kaikilla mielipiteet, enkä aijo sinua torua mielipiteestä! Ehkä joskus vielä kehitytään sen verran, että huomaat sen! :)

   Poista