maanantai 24. huhtikuuta 2017

Kuukauden mielipide-Suomenhevoset

"Suomen hevoset ovat aina niin pohkeeen takana" "Niiden kanssa ei voi pitkälle päästä" "Ensimmäinen ajatus suomenhevosesta on laiska ja itsepäinen rotu"Suurin osa saattaa ajatella sanasta suomenhevonen jotain todella rasittavaa rotua, myös minä vaikka tiedän että eihän se niin ole. Ehkä tästä saadaan hyvä mielipide postaus?

Suomenhevonen on suomalainen hevosrotu, joka on kasvatettu sisulla ja sydämmellä. Suomenhevoset osaavat olla niinkuin me suomalaiset ihmiset, itsepäitä, laiskoja mutta myös erittäin sinnikkäittä hyvässä niinkuin varmasti myös pahassa . Suomenhevonen on rotu, joka on omalla tavalla niin poikkeava. Kaikki hevoset ovat  niin erinlaisia luonteeltaan, mutta silti niin samanlaisia. Jokainen on erinlainen ratsastaa. Tämä on se puoli, mikä monia suomenhevosfaneja kiehtoo, niiden erinlaisuus mutta silti se samanlaisuus.
Suomenhevosilla on paljon faneja sekä vihaajiakin löytyy. Moni ei halua suomenhevosta edes ehdokkaaksi omalle "ostoslistalle" , jos siis joskus on hankkimassa omaa hevosta. Ei silloinkaan, vaikka heppa kuulostaisi itselleen hyvältä. Se on katsokaas kuitenkin suomenhevonen.


Suomenhevonen itsessään

Suomenhevonen itsessään on nopein kylmäverinen. Suomenhevosta on jalostettu hyvin erinlaisiin lajeihin, esimerkiksi juuri ajamiseen, ratsastuksen eri lajeihin (kouluratsastus/esteratsastus jne). Suomenhevonen on myös terve rotu joka on myös aika sitkeä. Monikaan suomenhevonen ei talvella käytä juurikaan ulkoloimea vaikka pakkasta olisikin vähän enemmän. Suomenhevonen on myös nopea oppimaan, jos se vain itse haluaa.

Suomenhevonen ratsastuskäytössä

Moni on varmasti joskus ratsastuskoulussa saannut hevosekseen vanhan ja erittäin laiskan suomenhevosen joka ei millään jaksaisi yrittää. Siitä se lähtee, se mielikuva "suomenhevosista".

Nyt jos mennään faktoihin, niin suomenhevonenhan on älyttömän monipuolinen rotu. Sillä voi tehdä erinlaisia asioita (niinkuin myös monella muullakin rodulla, mutta pysytään ainoastaan suokeissa). Suokeilla yleensä onnistuu ajaminen älyttömän hyvin ja ratsastaminen. Suomenhevonen on hitaampi kehittymään lihaksistonsa puolesta, joten tuloksia ei näy niin nopeasti kuin esimerkiksi puoliverisellä. Monesta suomenhevosesta saa kyllä upean ratsun, mutta se vaatii entistä enemmän aikaa ja tasoa sekä sinnikkyyttä myös ratsastajalta. Kuitenkin parastahan on kehittyä yhdessä.
Suomenhevosella voi päästä tarpeeksi pitkälle, mutta jos haluaa päästä vielä siitäkin ylemmäs, niin silloin suomenhevosen kapasiteetti loppuu ja kannattaa kyllä sitten viimeistään hankkia se iso hevonen. Suurin este-ennätys suomenhevosella on kuulemma 150cm ja eräs suomenhevonen nimeltä Samuli kilpaili nuorena 130cm luokkia. Myös koulupuolelta löytyy hurjan taitavia suomenhevosia!
Suomenhevosia kuitenkin pidetään enemmän harrastuskäytössä eli kisataan (jos kisataan) 60cm-80cm ratoja ja koulua sen He C.

 
 
Suomenhevonen luonteensa puolesta

Suomenhevonen on yleensä nopeasti sopeutuva ja rehellinen. Yleensä ne omistavat myös vähän omaa itsepäisyyttään mutta millainen suomenhevonen olisikaan jos siltä ei löytyisi yhtään omaa luonnetta? Ei varmasti yhtään mitään! Suomenhevoset voivat välillä olla vähän vetävää sorttia mutta ratsastaessa/ajaessa älyttömän yhteistyö haluisia ja yrittävät miellyttää. Ne ovat myös sinnikkäitä ja älyttömän ystävällisiä.


Omat kokemukset

Itseltä löytyy aika paljon suomenhevostaustaa. Meillä on nyt/ollut nopeasti mietittynä 7suomenhevosta ainakin oman elämäni aikana. Ehkä kaikista opettavin on ollut kuitenkin Santtu, Sipen äiti joka onkin jo vihreillä niityillä. Tämä oli nuorena todella reipas tapaus ja olisi ollut hyvä ravihevosena, mutta sille tuli joku ongelma liittyen limakalvoihin joten siitä tuli sitten ratsu. Santtu oli kuulemma nuorena älyttömän reipas ja ihmistä vetävää sorttia ja äitini tuli tiputtua sen selästä jotkut kerrat. Kuitenkin vanhempana se oli taas hyvin laiska eikä kukaan meenannut saada sitä liikkeelle. Tämä suokki opetti minut käyttämään raippaa oikein ja "napakaksi" ratsastajaksi sillä todella nuorena opin saamaan sen liikkeelle ja esteiden yli ja hirveän moni muu ei saannut. Santtu oli todella kiva tapaus! Tällä hetkellä meillä on 3suomenhevosta ja kuulemma kesällä/syksyllä tulee kaksi suomenhevosta hoitoon meille, jeii!

Itse en Jellyn jälkeen kamalasti suomenhevosta halunnut juuri kun ajattelin niiden olevan sellaisia paksukaisia jotka eivät ikinä jaksa liikkua. Myöhemmin suokkivideoita katsellessa mieli vähän alkoi kääntymään kun kattoi suokkeja kisaamassa 110cm ratoja ihan kevyesti. Ennen Voimaa meidän piti hankkia yksi nuorempi suokki mutta se olikin liian energinen tapaus joka saattoi lähteä käsistä kuumutessaan. Äiti sitten törmäsi Voimaan ja pian se piensuokki sitten seisoi tallissamme, ja seisoo edelleen! Voimaa ja Sipellä ratsastaessa on huomannut sen, että kyllä niiltä kapasiteettia löytyy jos vain ei ole liian vanha jonka tausta on ollut pihatossa seisomista sen 20-vuotta.  Nämä suomenhevoset ovat sellaisia, että kun kerran sellaisen hankit niin et eroon siitä rodusta enään pääse.


Millaiselle sopii

Tämä on aika iso kysymys mutta todella kysytty. Nyt riippuu suomenhevosen luonteen puolesta. Onko se vähän laiskahko joka on jo nähnyt kaiken, sellainen sopisi varmasti äiti-tytär ratsuksi. Sellaisen kanssa voi huoletta maastoilla ja peuhata. Sitten jos haluaa vähän energisempää, ja suokkia jolla löytyy kapasiteettiä niin ratsastajan kannattaisi olla rauhallinen ja tavoitteelinen, sellaisten kanssa pääsee pitkälle jos vain jaksaa työstää. Suomenhevonen sopii yleensä lajiin kuin lajiin jos rakenne, luonne sekä ikä  on vain siihen sopiva. Suomenhevonen on oiva vaihtoehto sille joka haluaa puuhastella monipuolisesti.Postaus oli taas minun mielipiteeni, kuuntelen mieluusti toisten mielipiteitä!

5 kommenttia:

 1. Hyvä postaus ja asiaa paljon! Muuten voin samaistua mutta mun suokki tarvitsee loimia samalla mitalla kuin puokit ja sairastaa kesäihottumaa, siitepölyallergiaa, kumiallergiaa ja kaura-allergiaa. Etujaloissa on myös todennäköisesti pientä sanomista 😂😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu meikänkin suokilla pienehköä kesäihottumaa !

   Poista
 2. Hyvä postaus ja asiaa paljon! Muuten voin samaistua mutta mun suokki tarvitsee loimia samalla mitalla kuin puokit ja sairastaa kesäihottumaa, siitepölyallergiaa, kumiallergiaa ja kaura-allergiaa. Etujaloissa on myös todennäköisesti pientä sanomista 😂😂

  VastaaPoista
 3. koska se meppi tulee youtubiin:)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. todella kysytty! Tulee sitten kun saisin pari ihmistä vielä täydentämään ne kaksi osuutta siitä, itsellä ei ainakaan meinaan klipit riitä :/

   Poista