keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Ensimmäinen tippuminen kisoissa!

Heips!


Viime sunnuntaina meillä oli Voiman kanssa kisat Kumrassa. Mentiin se 60cm & 70cm luokat, että saataisiin ne menemään hyvin ja sitten vasta nostetaan korkeutta. Kisoja edeltävänä päivänä juoksutin Voiman aika rankasti ja pistin  hyppäämään kavaletteja ja muutaman 60cm esteen ympyrällä. Voima oli ryntäillyt sen verran samalla viikolla esteillä, että halusin varmistaa ettei kisoissa käy niin. Voima oli tosiaan lähtenyt esteen nähdessään käsistä ja laukannut niin lujaa kuin lähes pääsee kentän ympäri ja esteen jälkeen pukitellut ilo pukkeja. Sama jatkui kyllä juoksutuksessa mutta kisapäivänä oli ihan älyttömän laiska. Sai jatkuvasti antaa pohkeita ja yhdessä vaiheessa ei jaksanut edes lähteä käyntiin paikaltaan vaan seisoi vaikka kuinka hoputin. Tulipahan opittua taas sen verran, että pysykkin rennolla liikunnalla edellisenä päivänä, haha!
Ollaan tosiaan vaihdettu kuolaimet vähän vahvempiin ja testattu martingaaleja. Kisoissa tultiin siihen, että martingaalit vipataan pois seuraavissa kisoissa mutta kuolaimet pidetään. Voima tuntuu paljon paremmalta nimittäin ratsastaa näillä uusilla.

Maneesissa taas Voima oli ihan  kiva, ei liian laiska muttei liian kiireinen. Kuitenkin huomasin että saa patistaa vähän liikaa eteen. Voima haki vähän väliä alas ja peruutukset ja pysähdykset onnistuivat äly hyvin! Yleensä on saannut kiskoa entistä enemmän mutta nyt toimi todella herkästi.

60cm meni muuten hyvin, mutta Voima pudotti yhden puomin joten ei jatkettu toiseen vaiheeseen. Syy puomin pudotukseen oli väärä laukka, hevosen aliarvionti estettä kohtaan ja myös minun osalta hieman liian hidas vauhti. Olin kuitenkin ylpeä siitä, että heppa ei kiskonut ratsastajaansa täydellä vauhdilla vaan kuunteli hyvin.

70cm luokka meni sitten vähän toisella tavalla! Verkka oli hyvä, en hypännyt kuin muutaman kerran per suunta ja keskityin enemmän hevosen kuunteluun, eli peruutukset ja pysähdykset. Kaikki toimi erittäin hyvin, myös radalla. Voima oli kuitenkin vähän laiska ja sai patistaa laukkaan ravista entistä enemmän.

Radalla Voima oli kuuntelevainen mutta sai patistaa ensimmäistä kertaa eteen kunnolla. Kaksi puomin pudotusta ennen toista vaihetta, molemmat laiskuudesta vaikkakin yritin kovasti ratsastaa askeleet ja tahtia.  Ruusukepaikat oli selvästi menetetty, mutta Voima päätti vipata kirsikan kakun päälle ja ihan syystä. Tosiaan ensimmäisen esteen jälkeen jalustimeni oli liukua jatkuvasti jalasta radalla. Sain vähän väliä katsoa jalustinta kun hevonen jo laukkaa esteelle ja äh, otti se vähän päähän! Jalustin tippui lähes kokonaan jalasta toiseksi viimeisen esteen jälkeen ja Voima, joka välillä harrastaa kieltämistä päätti tehdä sen nyt.  Voiman laiskuus oli varmasti suurin syy juosta ohi. Ihme ettei hevonen kieltänyt jo aikaisemmin, mutta tässä, viimeinen este perusradalla jonka jälkeen olisin saannut pysäyttää hevosen ja kiittää sitä, ei. Me mentiin se välillä toisten päin eli näin:
 
 
Muistan vieläkin tämän viimeisen kuvan hetken. Katsoin pelästynyttä Voimaa alhaalta päin ja tumps, meikä makaa maassa.Kypärä räksähti aika kovaakin.  Ensimmäisenä ryömin vähän maassa kun luulin tippuvani Voiman etujalkojen eteen.  Juuri ennen kisoja turvaliiviä laittaessa ajattelin, että voisinkohan jättää sen nyt pois kun en ole ennenkään kisoissa tippunut, onneksi laitoin sen! Voima jäi odottamaan kiltisti viereen ja maassa mietin vain, että olisi kyllä sattunut päähän, selkään ja pohkeisiin jos ei olisi ollut saappaita, kypärää tai liiviä. Ei sattunut mihinkään ja nousin hymyillen maasta ja putsasin itseäni. Olin todella hämmästynyt tilanteesta ja nousemassa suoraan takaisin satulaan kunnes minulle tultiin sanomaan että parempi taluttaa hevonen pois, koska kypäräni oli räksähtänyt niin pahasti. Vissiin epäilivät että olenko tosiaan kunnossa ja vähän aikaan taluttaessani Voimaa katsoivat perääni, että olin varmasti ok.
 
Kun talutin äitin kanssa Voimaa pihalla sain  hengenahdistuksen ensimmäistä kertaa. Syytä en oikein tiennyt. Jotenkin kai olin niin hämmentynyt tilanteesta. Se tuli niin yllättäen, sillä siitä mistä heppa juoksi ohi olisi jo pitänyt hypätä.  Matkalla kotiin kuitenkin tuli sellainen fiilis, että jos tippuu, urheilee kunnolla. Täytyy olla aika varovainen ja tarkka jos ei ikinä tipu hevosen selästä kisoissa ja kisaa aktiivisesti. Niin ne huippuratsastajatkin tippuu eikä kukaan ajattele heistä muuta kuin, että täytyy olla sinnikäs jos voi hyvällä tunnolla taluttaa hevosen pois. Viimeksi tipuin Voimalta vuosi sitten joten kai tämä sitten oli sen kunniaksi?
 


 
Sitten kun lastattiin Voima traileriin niin nahkariimu meni kahteen osaan. Leukaosa jäi hevoseen ja turpaosa jäi traileriin. En käsitä mutta se ei ollut mikään äly kallis nahkariimu joten tulihan tilanteelle naurettua, eikuin uuden nahkariimun ostoon,  jos tällä kertaa sitten paljon vahvempi. Myös uudet jalustimet täytyy ostaa, noi jalkkarit ollu todellakin välillä ongelma valumisen suhteen mutta tippuminen oli se viimeinen pisara.
 
Kuitenkin aika tyytyväinen olin. Täytyy miettiä kuitenkin sitä, ettei estekisat ole sitä palkintojenjakoa vaan tietyn radan  ratsastamista ja jos se suurinosa onnistuu hyvin, niin eikös se ole silloin hyvin? Ensi kerralla Voimalle rento treeni kisoja edeltävänä päivänä niin vältetään varmasti tälläisiä tilanteita!
 
Tällä viikolla ajattelin treenata koulupuolta vähän tavoitteellisemmin, koska haavena olisi kisata koulukisat kevään aikana. Voima on kehittynyt älyttömästi koulupuolella joten täytyyhän testata nyt sitäkin!


 Kaikki kuvat (c) Maria Lamminen
 

 

 

4 kommenttia:

 1. Sama juttu Apsun kanssa kouluisojen suhteen, se on kehittynyt niin paljon samoin minä, ja ennen kaikkea me ratsukkona, että pakko korkata tänä keväänä HeC ja jossain vaiheessa tätä kautta HeB, kun muoto sujuu meiltä jo niin hyvin ja poni liikkuu niin kauniisti nykyään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Parastahan hevosenomistajana on se, että ratsukko kehittyy yhdessä :)!

   Poista
 2. Mun mielestä teidän 60 cm rata oli siisti, mitä kisoissa ehdin vähän katsomaan. Tsemppiä jatkoon, kyllä se siitä vielä iloksi muuttuu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Juu varmasti jossain vaiheessa, kunhan nyt löytäisin sen singaalin millä tämä heppa toimii oikeasti, eli harjoittelemistahan on vielä reilusti ! :)

   Poista