torstai 30. maaliskuuta 2017

Testattiin ekaa kertaa "vikellystä"

Tälläistä tuli testattua!
Heips!

Viikko on hurahtanut ihan vauhdilla ja tässä on ollut kaikenlaista. Kuvia löytyy jonkunverran viikon mitasta ja  ajattelin tässä samalla myös omaa päätä selvittää mitä ollaan puuhasteltu oikein. 

Tosiaan viime torstaina menin kevyesti huovalla ja loimivyöllä. Ennen ratsastusta olin ollut koko päivän aika kireänä johtuen stressistä ja väsymyksestä koulun ohella. Päivä ei muistaakseni ollut ihan parhaimmasta päästä ja tallille päästyäni ja Voimaa hakiessa Hopsu päätti rynnätä samalla sekunnilla ulos tarhasta ja juosta vapauteen. Voima odotti kiltisti vieressäni ja odottelin, että äiti haki Hopsun sisälle. Tilanne rauhoittui ja vähän nykäisin narusta hiljaa merkiksi että ny lähetään kävelemään niin se rento hevonen joka seisoi kiltisti edessäni hyppäsi eteenpäin ja juoksi taivaan tuuliin. Se juoksenteli loiskaisessa laitumella ja itseäni ärsytti niin paljon kun se ei antanut kiinni ja esitteli omaa komeuttaan tammoille. Dasti ja Muru vielä innostui myös ja kolme juoksi rinnakkain aita välissä ja kun vähänkään tulin kiinni otto mielessä vastaan niin ruuna veti pukkilaukkaa laitumen ympäri. Äiti tuli ämpärin kanssa ja olin niin kiukussa ja viimeinen pisara oli siinä kun se juoksi ja veti nurin edessäni liukastuessaan loskaan. Voima veti selälleen ja liukui noin 5m ja kiva liukumisjälki on vieläkin siellä. Se oli jotenkin viimeinen pisara. Se, että hevonen nolasi itsensä ja olisi voinnut satuttaa itsensä, vaikka yritin jo kauan ottaa kiinni ettei näin käy niin huoh. Piti mennä hermoja löysäämään muualle missä en tuota nähnyt! Myöhemmin menin hoitamaan sen ja ratsastus ei oikein sujunut. Voima veti kuolaimesta 6-0 mutta kuunteli kuitenkin pohkeita hyvin.


Muita liikutuksia en muista paitsi sitten nämä joista on kuvatkin otettu.

Viime launtaina hypättiin taas viikon hyppytauon jälkeen ja isoin este mitä hypättiin oli 75cm-80cm muistaakseni. Alkuverkassa Voima oli kiva. Kuunteli peruutukset, pysähdykset, taivutukset jne. Kaikki meni todella hyvin kunnes alettiin hyppäämään. Voima suoraan sanoen ryntäili esteille ja itseäni pelotti se, että hyppääkö se esteiden sekaan. Se ei kuunnellut _yhtään_ ja esteen nähdessään otti ihan kunnolla kiinni ja jouduin ottamaan ihan jatkuvasti laukkaympyröitä. Myötäys kärsi kun keskityin ihan viime tinkaan pidättämiseen ja en sitten juurikaan ehtinyt mukaan kun juostiin vaan pohjaan.

Täyshönö ryntäys matkallaan
Voimalla oli ponnua vauhdin takia mutta pohjaan juostiin lähes ihan koko aika.


Sitten tuli kanssa kerta joka jäi viimeiseksi tipaksi. Voima ryntäsi joten vielä kovemmin kuin muuten, ihan pää pystyssä ja pidätys ei mennyt tälläkään kerralla läpi. Voima juoksi niin pohjaan kun voi vaan olla mahdollista. En tiedä miten ihmeessä este jäi tippumatta mutta hyppy oli todella huono, itse jäin ihan kunnolla jälkeen ja "kaulalle" sen jälkeen. Sen jälkeen Voima teki jotain mitä se ei ole ennen tehnyt, hiljentämään hypyn jälkeen ja pomppimaan paikalle. Pientä keulimista ja pukittelua ja pää alas että tippuisin. Emman objektiivi oli niin pitkä ettei saannu oikein hyviä kuvia tilanteesta mutta tälläisen sai.
Sain juuri nostettua itseni kaulalta ja antamaan pohkeita kun heppa jatkoi pomppimistaan
Se jäi todellakin viimeiseksi tipaksi. Ihan hyvin olisi voinnut vetää nurin siinä hyppy tilanteessa. Pistin suoraan laukkaan ja laukkasin jonkun aikaa laukkaympyrää jossa mentiin eri tahdituksia ja ratsastin alas ja tarmokkaasti. Voima muuttui pienen treenauksen jälkeen taas vaikka pienesti ryntäsikin, niin paljon paremmin se meni, keskittyi muuhun kun ryntäämiseen ja se ryntäys oli ihan  ok, se olisi hdastanut jos olisin pyytänyt. Hyppy näytti paljon paremmalta sen jälkeen.
Ratsastajan ei tarvinnut miettiä pidättämistä ja nurinvetämistä tällä kertaa ja heppakin hyppää kivalla ilmavaralla ja kuuntelevaisin korvin, vihdoin!

Sunnuntaina keksin, että voitaisiin vikeltää omalla tyylillä. Meiltä ei löydy vikellystaustaa, edes hevostenpuolelta eikä meiltä vikellyskamoja löydy joten viralliseksi vikellykseksi tätähän ei voi sanoa. Kuitenkin treenattiin juuri sitä, että ei roikuta ja oteta tukea ohjasta, vaan ratsastetaan istunnalla ja pohkeilla. Mentiin ensimmäiseksi Voimalla ja Voima oli todella rento. Haki vähän väliä alas vaikka itsellä ei ollut ohjia kädessä. Voima käyttäytyi kuin oikean vikellyshevosen pitää eli on rento ja kuuntelevainen sekä tottelee. Todella tyytyväinen olin Voiman käytökseen! Aluksi oli paljon tasapaino ongelmia ja pakko mieli ottaa ohjat käteen. Jotenkin tuntui että hevonen ryntää, tai ei hidasta ja kun tasapaino alkoi valua niin olin jo ottamassa ohjia käteen. Jossakin vaiheessa homma alkoi sujua. Tälläisessä huomaa oikeasti kuinka paljon ottaa tukea ohjasta, vaikka tuntuukin muuten ettei käyttäisi yhtään. Ratsastin lopuksi joko niin etten pitänyt mistään kiinni tai sitten juoksutusvyöstä tai harjasta. Voimalla oli todella kiva laukka kun se kuunteli ja toimi. Mentiin Voima puokkiin Emman kanssa ja Sipe myös puokkiin.

Herra sai taputuksia!
Myös muutama yhteiskuva tuli otettua!


Emmalla meni vähän pelleilyksi, mutta Voima on niin komea!

Otettiin seuraavaksi Sipe ja Emmalla sujui tietenkin paljon paremmin Sipellä kuin Voimalla ja minulla Voima kuin Sipe. Sipen askeleet tuntui niin erinlaiselta mutta tuon Voiman jälkeen osasin jo hallita itseäni sen verran että pidin juoksutusvyöstä tai harjasta kiinni, ei tarvinnut enään kuin katsoa ohjia jotka oli sidottu sä´än päälle. Sipekin toimi kuin unelma ja laukkasi kivasti. Silläkin on aika tasainen laukka!


Aluksi ravi tuntui todella pompottavalta, että piti pitää juoksutusvyöstä kiinni!

 
Pitää kyllä joskus tehdä uusiksi, oli niin opettavaista mutta tämän takia myös selkäni on ollut todella kipeä muutaman päivän, tarkkaa syytä en tiedä. Ehkä tuli vähän liikaa jännitettyä selkää.
 
 
Tiistaina Emma meni Voimalla kun itsellä oli nimenomaan selkä niin kipeä ja jalankin olin onnistunut satuttamaan liikuntatunnilla.  Voimalla oli aika reipas köhiminen kun heinät oli huolimattomasti kastettu. Ei menty mitään rankkaa siis, piti vain testata martingaalia mutta se jäi vähän miten jäi. Pidin Emmalle tuntia ja annoin tehtäviä ja opastin. Emman piti saada Voima taipumaan ympyrällä ja vähän ku yritettiin niin Voimasta paljastui todella kiva ! Tehtiin paljon käyntityöskentelyä kun se ei rasittanut Voimaa ja lopuksi Emma hyppäsi muutaman kerran Voimalla ja Voima ei sanonut mitään johtune köhinästä ja hyvistä kuuntelutehtävistä. Se oli jotenkin vaihteeksi vähän väsynyt johtuen varmasti allergiastaan.
Vähän kun väänneltiin niin saatiin todella hyviä taivutuksia! Kuvassa vielä pitää vääntää
 
 
Sen jälkeen vähän ravattiin ja laittelin Emmalle puomisarjaa ja käskin sen laskea askelia ja määrätä tahtia aktiivisesti.
 
 
Jatkettiin samaa vielä pienemmällä esteellä joka sijaitsi ympyrällä ja tultiin jo laukassa. Samalla Emman piti yrittää pitää peppu kiinni satulassa joka olikin haastavampaa kun Emma ei ole mennyt Voimalla kunnolla pitkään aikaan.

 
Sitten tultiin isompaa ja Voima meni hissunkissun ja vähän laiskasti, parempi niin kuin ryntäen! 
Voimalla on ollut pari päivää vapaata köhinäntakia vaikka kuulemma oli jo pois seuraavanapäivänä kun heinät kasteltiin entistä tarkemmin. Huomenna olis koulutreeniä jos oma selkä jaksaa ja launtaina estevalmennus.
  
 
 


4 kommenttia:

 1. Postauksen alkupään kuvat ei näy ollenkaan?:( Olis muuten yks postausehdotus, jos voisit tehdä postauksen teidän kaikista entisistä hevosista. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoitteluni! Latasin ensimmäistä kertaa gmailin kautta ja kuvat näkyivät postausta kirjoittaessa mutta eivät enään julkaisussa. Korjasin asian! :) On käynnyt mielessä, itseltä löytyy sikana kuvia vihreilläniityillä olevista/myydyistä hevosista joten semmoinen voisi olla ihan kiva!

   Poista
 2. Hyvä postaus mutta ekat kuvat ei näy :( Pystytkö korjaamaan? :) Oon lukenu sun blogia jonkun aikaa ja se on sika hyvä!

  VastaaPoista