perjantai 24. maaliskuuta 2017

Kuukauden mielipide: hevosen tasa-arvo

            Olen päättänyt alkaa kerran kuukaudessa väsäämään tälläistä mielipide postausta eri asioihin jotka liittyvät jollakin tapaa hevosiin. Etsiskelin toisten mielipiteitä saadakseni ideoita mistä esittää mielipiteitä ja aika monessa blogissa oli hevosen tasa-arvo
HUOM! Tämä on mielipide postaus, ei fakta postaus. Haluan todellakin myös kuulla teidän mielipiteenne!


                      Onko hevonen sinulle harrastusväline, ruokaa vai ystävä?

Hevonenhan on aina kuulunut luontoon, niinkuin kaikki eläimet. Pikku hiljaa se on saatu ihmisen "omaisuudeksi" ja lajiteltu ajan mukana oman mielipiteen mukaan johonkin sektioon automaattisesti vaikka sitä ei ajattelisikaan. Joku on ajatellut sen olevan vain eläin mutta sen poistuessa keskuudesta tai myytäessä itku tuleekin ja tajuaa sen olevan perheenjäsen, ystävä. Toiselle saattaa taas tulla uusi samantien ajattelematta mitään muuta kuin omaa napaa ja elämää. Samalla tavalla kuin maila katkeaa, ostetaan uusi.

Hevonen harrastusvälineenä

Yllättävän yleistä on pitää hevosta harrastusvälineenä. Hevonen harrastusvälineenä on sama asia kun tuhoutuminen fyysisesti. Hevonen harrastusvälineenä tarkoittaa sitä, että hevosta käytetään treenailuun mutta ajattelematta hevosta yhtään. Tavallisissa treeneissä hevosen fyysistä kuntoa seurataan ja lopetetaan hyvään, mutta yleensä harrastusvälineen arvon tunnistaa kun ratsastaja ylittää tämän rajan. Myös väkivaltaa esiintyy yleisemmin, koska ratsastaja menettää hermonsa ratsuun joka ei välttämättä jaksa enään yhtään ja esimerkiksi kieltää korkeaa estettä tai pudottaa sitä toistuvasti. Suomessa näkee esteratsuja tälläisissä tilanteissa yllättävän usein. Ihminen haluaa itse kehittää ja tehdä ennätyksiä mutta ei katso hevosen rajoja. Pahempi tapaus ovat kuitenkin varmasti kaikkien kuulemat tennesseewalkerit jossa hevosille pistetään jalkoihin painoja ja "syövyttäviä" aineita esimerkiksi bensaa jotta hevonen nostaisi jalkojaan korkealle, että se näyttää upealta ja voittaa. Ihan hirveää. Hevonen nostaa jalkojaan jo rodun takia, mutta se ei ihmiskunnalle riitä, vaan aiheutetaan kipua jalkoihin että saadaan korkeammalle. Tämä oli kiellettyä Yhdysvalloissa, mutta Trumpin astuessa valtaan laki on poistettu ja tämä on jälleen sallittua.
 Hevonen ikäänkuin ratsastetaan siihen kuntoon, ettei sillä voi oikeasti enään ratsastaa. Olen törmäillyt tapauksiin, jossa hevosella hypätään isoja esteitä päivä toisensa jälkeen huonolla alkuverkalla, pidetään pitkä loma ja sitten astutaan taas talliin ja hypätään isoja ilman hyviä alkuverkkoja. Tällä tavalla hevosen saa kyllä nopeasti tuhottua.
               
Onko tämä nyt sitä välittämistä?
 
 
Hevonen ystävänä
 
Itse lajittelen hevosen tähän. Hevosta pidetään samassa arvossa kuin ihmistä, ehkä jopa enemmän. Minusta tämän pitäisi olla yksistään selvyys kaikille, että ihmiset eivät ole muita eläimiä korkeammassa asemassa vaan samassa mutta ihmisillä on vastuu maanmenosta ja eläimien kunnosta. Lemmikit on hankittu tuomaan henkistä ja fyysistä hyvinvointia parantamaan, ei rääkättäväksi tai arvosteltavaksi. Hevonen ystävänä on pitkä kestoinen suhde eläimen ja ihmisen välillä jonka aikana saadaan paljon positiivista tekemistä, yhdessä. Hevonen tai ihminen ei pelkää toisiaan ja tuntevat toisensa hyvät ja huonot puolet. Hevonen saa hyvää hoitoa, sen henkinen ja fyysinen kunto on terve ja ihminen pitää malttia ja seuraa hevosen rajoja, on palkintona elinikäinen ystävyys. Minusta hevosta perheenjäsenenä pitävien ihmisten pitäisi saada ainoastaan kilpailla, ettei ihmiskunta jouda niin isoihin virheisiin kuin tennesseewalkerien kilpailut.
 
 
Hevonen ruokana
 
Minusta hevonen ruokana ei poikkea mitenkään muusta lihasta. Itseasiassa hevosella on paremmat lopetusmahdollisuudet kuin muulla lihaeläimillä. Se voidaan joko piikillä lopettaa, tai teurastaa. Itse kannatan teurastusta ja vaikka se saattaakin kuulostaa hullulta. Teurastaessa hevonen ammutaan suoraan aivoihin, se kuolee _samantien_ mutta piikittäessä hevonen kuolee hitaasti ja itse kun tälläisessä tilanteessa olen ollut se näyttää niin surulliselta kun hevonen yrittää väkisin pysyä pystyssä. Toisaalta on paljon kivempaa nähdä rakkaan hevosen hauta ja tuoda siihen kukkia. Itse en hevosta syö kun paljoa muutakaan lihaa. Yleensä hevosia teurastetaan ihan vaan silloin kun on pakko, esimerkiksi hevosella on niin paha jalkavamma ettei sitä kannata pitää elossa.


Tämä teksti on kirjoitettu myöhään illalla, joten pointti ei välttämättä ollut niin esillä ja teksti saattaa olla hieman jopa sekavaa, kiitos kuitenkin jos luit ja kerroit oman mielipiteesi!

2 kommenttia:

 1. Oon aika samaa mieltä, mutta en ole ihan varma mitä tarkoitit tuolla "hevonen ja ihminen on saman arvoisia". Niin, tottakai hevostakin täytyy kohdella yhtä hyvin, se täytyy hoitaa ja ruokkia ja sitä ja sen persoonallisuutta täytyy arvostaa, sekä muistaa, ettei se ole lelu vaan myöskin yhtä elävä ja arvokas kuin ihminen.
  Mutta jossain tilanteessa mun mielestä ihmisen pitää olla ylempänä kunnioitustasolla kun hevosen, koska hevosen täytyy kunnioittaa ihmistä. Jos hevosen päästää niskan päälle, voi sattua vaaratilanteita, koska hevonen käyttäytyy ja elää niin eri tavalla kuin ihminen. Hevosen kunnioitus ihmistä kohtaan on tosi tärkeää, koska hevonen on kumminkin iso ja painava, mutta todella viisas eläin, ja valitettavasti joissain tilanteissa halutessaan myös vaarallinen.
  Hevonen on yhtä arvokas ja kunnioitettava kuin ihminenkin, mutta hevosen täytyy oppia ymmärtämään että ihmisiä täytyy kunnioittaa ja arvostaa takaisin, eikä mennä tyylillä "minä ja hevonen ollaan yhtä arvokkaita, eli se tarkottaa että myös hevonen saa päättää kun minäkin saan". Hevonen täytyy saada ymmärtämään, että ihminen on sen pomo eikä toisinpäin, mutta sellaisilla tavoilla mitkä ovat hevoselle okei, ei raipalla tai muilla väkivaltaisilla keinoilla, vaan pienillä huomautuksilla jotka osoittavat, että ihminen on ylempänä.
  Paras lopputulos saadaan kummankin kunnioituksella, koska kun hevonen tuntee että sitä kunnioitetaan ja ihminen että häntä kunnioitetaan, kummatkin tuntevat olonsa turvalliseksi ja voivat nauttia kummatkin yhteisestä ajasta, ymmärtää toisiaan paremmin ja ansaita molemmin puolisen luottamuksen hyvillä keinoilla.
  Et ehkä tarkottanu tota, mutta niin, tuo on mun mielipide, kylläkin sekavasti ilmaistu, mutta ehkä sait ajatuksesta kiinni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä! Tuosta jäikin kirjoittelmatta, mutta tasa-arvoisuudella meenasin juurikin tuota, että hevonenkin kunnioittaa ihmistä mutta myös ihminen hevosta. Esimerkiksi jos ihminen käyttää väkivaltaa hevosta kohtaan, saisi mielestäni hevonenkin käyttää väkivaltaansa siinä tilanteessa ihmiseen. Ihminen opettaa hevosen kunnioittamaan ihmistä, mutta joskus on tilanteita jossa ihminen itse unohtaa kunnoittaa hevosta :)

   Poista