perjantai 20. tammikuuta 2017

Hevosenomistajan haaste

Tälläisiä löytyy monesta blogista ja uutena, vieraana blogina tämä haaste voisi itseasiassa olla ihan hyödyllinen postaus.Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta

Voima on suomenpienhevonen ja luonteeltaan huumorintajuinen veijari joka yrittää kerätä huomiopisteitä millä vain. Se tottelee ja seuraa mutta energisinä päivinä olen saannut juosta perässä yrittäen saada sitä kiinni laitumelta tai saannut torua useamman kerran esimerkiksi jos kuopii ja keulii käytävällä. Tälläistä ``negatiivista´´ ei kyllä ole ollut pitkään aikaan ja tänäänkin se seisoi kivasti käytävällä.  Tasoa on vähän vaikea sanoa, Voimalla on ratsastettu tavoitteellisesti koulua ja esteitä vuoden verran mutta silti osaa taivutukset, laukanvaihdot, pysähdyksestä laukannoston jne ja hyppää ratana 70cm-80cm tällä hetkellä.
Tämän hetkinen este-ennätys on 90cm paikkeilla


Hevoset vai ponit? Miksi?

Molemmista todella hyviä kokemuksia ja vaikea valita. Eiköhän kuitenkin ponit, niiltä sitä itsepäisyyttä, energisyyttä ja tempperamenttisuutta löytää vaikka muille jakaa!
Meikäläisen shettis Linda on ollut kyllä kaikkea tuota ylempänä nuorena!


 
Ensimmäinen hevonen/poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?

Lindalla tuli jo siinä 3-4 vuotiaana ilman taluttajaa ratsastettua. Lindalla on siis alkeet opeteltu ja sitäkin enemmän.
 
Toissa kesänä tuli vielä vähän väliä nopeasti ratsastettua narulla,riimulla ja ilman kypärää Lindalla mutta sen jälkeen en ole selässä käynnytkään.
 
Kumpi parempi, kengätön vai kengällinen?
 
Minulle ei ole väliä, onko hevosella kengät vai ei, mutta joillekkin se sopii paremmin ja joillekkin taas ei niin hyvin mutta kengässä olevan hevosen jalat ovat paremmassa kunnossa yleensä. Myös kengässä olevalla hevosella on yleensä talvella hokit, joten ei ole niin isoja riskejä liukastua liukkaalla säällä. Voimalla on tällä hetkellä kengät, hokit ja tilsakumit ja olen kyllä tyytyväinen ettei tänä talvena tarvitse ottaa pellolle kengitysvasaraa ja pyytää serkkua vähän väliä rikkomaan tilsat! Haha.
 
 
Klippaus: puolesta vai vastaan?
 
Tämäkin riippuu niin hevosesta. Jos hevonen viettää suurimmanosan ajastaan tarhassa ja liikutetaan kerran viikossa niin en näe syytä klipata. Sitten on niitä joilla on aika raskasta liikuntaa ja menevät hikeen lähes joka päivä, minusta ne täytyisi taas klipata. Voimaa mietittiin klipata mutta jätetään  nyt toistaiseksi talviturkki sillekkin.
 
 
Tarhaavatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?
 
Voimalla on aina tarhakaveri, koska näkee selvästi, että pojalla on tylsää yksin kökötellä. Paljon pirteempi se on kun saa remuta tän hetkisen energisen ruunan, Hopsun kanssa ja tuhlata energiaa leikkimiseen ja remuamiseen. Voimalla oli Linda kaverina mutta Lindasta ei ollut ihan remuamiseen ja näkyi se sitten hoitaessa miten energiat kulutettiin kuopimiseen. Nyt kun Hopsu (ylienerginen höpsö) on laitettu Voiman kanssa samaan tarhaan niin Voima on ollut paljon rauhallisempi kun spurtit on jaettu Hopsun kanssa. Itseasiassa nykyään Hopsu haluaisi jatkuvasti riehua mutta Voima ei jaksa ja pitää välillä selvästi Hopsua riesanaan!
Hopsu ja Voima päivällisellä!
 
Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vai ulkonäkö (kuten väri)?
 
Kyllä se on aina luonteesta mutta ulkonäkö on tietenkin aina lisää bonuspisteitä. Jatkuvasti kuulee miten ``ihminen ensisilmäyksellä näkee millainen hevonen on´´ mutta oikean luonteen  huomaa vasta hoitaessa ja ratsastaessa. Muualla se on kuitenkin aina ulkonäkö kun tietää ettei ikinä edes tule koskemaan siihen ja silloin on tullut tokaistua ``oi miten söpö heppa, haluan tuollaisen!´´.
 
Millainen on hyvä hevosblogi?
 
Sellainen, jossa on hyvät, tuoreet kuvat päivitysten mukaan, kuulumisia ja sellaista fiilistelyä, monipuolisuutta, hieno banneri ja hyvä, selkeä teksti riittää omasta mielestä!
 
Pahin tippumisesi?
 
En rehellisesti muista kaikkia pahoja tippumisia mutta mikä nyt on viimeisin, oli ehkä pelottavin ja josta on jäänyt ``arvet´´ mieleen. Tämä on tähän mennessä ensimmäinen tippuminen Voimalta. Mentiin esteitä keväällä ja Voima kielsi jatkuvasti vähän isompaa muuria kun pelkäsi sitä. Jossain vaiheessa sitten vain ohjasin väkisin esteelle tietyssä asennossa enkä tietenkään ehtinyt myötäkseen mukaan ja Voima hyppäsi vielä isommin kuin tavallisesti . Lensin ilmaan, hevosen vierestä suoraan pää edellä maahan. Sattui muuten reippaasti ja lisäksi sain pienehkön muistinmenetyksen. En esimerkiksi muistanut miksi tulin ratsastamaan, keitä kentällä oli, mitä tapahtui tai mitä olen edes ratsastanut tänään. Nousin vain hysteerisesti takaisin selkään vaikka äiti sanoi, että pitäisi hieman levätä kun tuolla tavalla tippui. Menin vain suoraan uudestaan esteelle kuuntelematta ja Voima hyppäsi kiltisti.
 
Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?
 
Jaa-a! En pysy edes laskujen perässä enään!
 
 
 
 
Kuinka usein hevosesi liikkuu?
 
Pyrin siihen, että olisi max 2 vapaapäivää viikossa. Yleensä maanantai on vapaa päivä, koska sillon tallimme on ``suljettuna´´. Yleensä koeviikolla Voimalla on enemmän vapaata.
 
Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?¨
 
Tähänkin on vaikea vastata. Olen kieltämättä varovainen esteillä pienen pelon vuoksi mutta sitten välillä saan typeriä ideoita joita alan vain toteuttamaan, muunmuassa lähdin vain tuosta parin päivän vapaalla olleella Voimalla riimulla- ja narulla laukkailemaan pellolle ja kivasti se kuitenkin meni vaikka pientä perän heilutusta kuitenkin. Minut voisi kuitenkin ehkä pistää tuonne varovaisuuden puolelle, koska en lähde juttuihin mistä tiedän ettei Voima ole vielä valmis ja haluan edetä hevosen kehityksen mukaan, varovaisesti.
Peltolaukkaa riimulla sekä narulla
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti